Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Τι προσφέρει η τέχνη στα παιδιά μας; γράφει η Χριστίνα Μπλαχούρα – Δασκάλα Ζωγραφικής & Σχεδίου – Graphic Designer (Πτυχ. Α.Τ.Ε.Ι. Αθηνών) Καθώς συζητάμε με πολλές μαμάδες μου λένε συχνά «Το παιδί μου δεν έχει ιδιαίτερη κλήση στη ζωγραφική, οπότε γιατί να το ξεκινήσω μαθήματα;». Πόσο λάθος κάνουν με αυτή την σκέψη τους!!! Τα παιδιά αποκομίζουν πολλά και σημαντικά οφέλη μέσα από την τέχνη, καλλιεργείται η ψυχή και το πνεύμα τους χωρίς να το καταλαβαίνουμε!!! Η τέχνη μπορεί να τους κάνει να ταξιδέψουν κάπου αλλού, κάπου μακριά και με έναν ξεχωριστό τρόπο. Ας δούμε μαζί τι προσφέρει η τέχνη στα παιδιά μας:


 Αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους

Δημιουργικότητα ίσον τέχνη και το αντίστροφο. Η ζωγραφική, η μουσική, η υποκριτική και ο χορός είναι συνώνυμα της δημιουργικότητας. Τα παιδιά εξερευνούν, ψάχνουν και προσπαθούν να φτιάξουν κάτι ολοκληρωτικά δικό τους χρησιμοποιώντας τη φαντασία και το ταλέντο τους.

Τα βοηθά να πιστέψουν στις δυνάμεις τους
Η χαρά της δημιουργίας και το αίσθημα της ικανοποίησης είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που προσφέρει η τέχνη στα παιδιά. Βλέπουν πώς πραγματικά είναι να στηρίζεσαι αποκλειστικά στις δυνάμεις σου και να δημιουργείς κάτι μοναδικό μέσα απ’ την προσπάθειά σου.

Μαθαίνουν τον εαυτό τους
Τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε συναισθηματικό. Τα παιδιά μαθαίνουν να χειρίζονται το σώμα και τον εαυτό τους. Μαθαίνουν πώς να ελέγχουν τις κινήσεις τους και να τις συντονίζουν με το μυαλό τους. Αποδέχονται τον εαυτό τους, ανακαλύπτουν τις δυνάμεις, τις δεξιότητές τους αλλά και τις αδυναμίες τους και μαθαίνουν πώς να τις προσπερνούν.

Συγκέντρωση και πειθαρχία
Κάθε μορφή τέχνης απαιτεί συγκέντρωση και πειθαρχία. Τα παιδιά, μέσω της αφοσίωσης, μαθαίνουν πώς να συγκεντρώνονται στον στόχο τους μέχρι να τον πετύχουν. Ο χορός και το θέατρο, για παράδειγμα, απαιτούν πολλές ώρες εξάσκησης και πρόβας μέχρι να μπορέσουν να καταφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και στο τέλος να νιώσουν περήφανα για τον εαυτό τους

Η έννοια της συνεργασίας

Στις «ομαδικές» τέχνες, όπως το θέατρο, αλλά και στις «ατομικές», όπως η ζωγραφική, στην οποία χρειάζεται ο διάλογος με τον δάσκαλο, τα παιδιά αρχίζουν να λειτουργούν σαν μια ομάδα, μαθαίνοντας έτσι την έννοια της συλλογικότητας. Παράλληλα, το καθένα απ’ τα παιδιά αναπτύσσει τη δική του προσωπικότητα, τα δικά του ξεχωριστά ταλέντα και έτσι όλα μαζί δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, μαθαίνοντας να σέβονται ο ένας τον άλλον και να δουλεύουν στα πλαίσια της ομάδας. Καταλαβαίνουν ότι για να έχουν ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, πρέπει να εργαστούν όλοι μαζί.

Διευρύνουν τους ορίζοντές τους
Η τέχνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουν τα παιδιά καινούργια πράγματα, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες και να έρθουν σε επαφή με όλο τον κόσμο. Κάθε είδους τέχνη προσφέρει στα παιδιά μια διαφορετική, σφαιρική γνώση που τα μαθήματα δεν μπορούν να τους δώσουν.

Επικοινωνούν με τα έργα τους
Τα παιδιά, μέσω της τριβής τους με τις τέχνες, μαθαίνουν να επικοινωνούν με τον κόσμο εκφράζοντας τις σκέψεις τους. Οι κινήσεις τους συντονίζονται με τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματά τους με το μυαλό τους. Η γλώσσα του σώματος και τα έργα τους «μιλάνε» αντί γι’ αυτά και έτσι τα παιδιά νιώθουν ελεύθερα να εκφραστούν όπως θέλουν!

Ακόμα και αν δεν φτιάχνουν πραγματικά έργα τέχνης, αυτό που έχει σημασία είναι ο χρόνος και η αγάπη που έχουν αφιερώσει για το δημιούργημά τους. Μέσω του … καλλιτεχνικού τους ταξιδιού μαθαίνουν την χαρά της εξερεύνησης και της ικανοποίησης. Και αυτό είναι που αξίζει περισσότερο κι απ’ το αποτέλεσμα!

https://paidonarogi.gr/index.php/articles/anaptyksi-paidioy/item/121-ti-prosferei-i-texni-sta-paidia-mas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.