Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Ο φλώρος (ατσάραντος) είναι ένα πτηνό της ελληνικής πανίδας. Είναι επίσης γνωστός στην Ελλάδα με τις ονομασίες ακροκανάρινο, κιρκιόνι, λιναρίτης, τσαράντος, ενώ στην Κύπρο τον λένε λουλουδά. Η διεθνής του ονομασία είναι European greenfinch ενώ η διωνυμική Chloris chloris.

 Ο φλώρος είναι ένα ωδικό πτηνό ιδιαίτερα αγαπητό λόγω του εύηχου και γεμάτου τρίλιες κελαηδήματός του.

Πρόκειται για ένα επιδημητικό πουλί με συνολικό μήκος 14-16 εκατοστά. Ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είδη της οικογένειάς του από το βαρύ του παράστημα. Το στιβαρό, κωνικό, ανοιχτορόδινο φιλντισένιο ράμφος του είναι τόσο δυνατό, που του επιτρέπει να σπάζει και να ξεφλουδίζει σπόρους αλλά και περιστασιακά να τρώει έντομα, σκουλήκια, αγκάθια, βλαστάρια αλλά και μικρά φρούτα τα οποία αποτελούν την διατροφή του.

Τον φλώρο τον συναντάμε συνήθως σε παρυφές δασών, δασύλλια, θαμνώδεις εκτάσεις, ενώ μέσα στην πόλη τον βλέπουμε συχνά σε πάρκα και κήπους.

Ενδημεί από την Ιρλανδία ως τα Ουράλια Όρη, την Αραβία, την Βορειοανατολική Αφρική, το Ισραήλ και την Βόρεια Περσία. Όσο πιο βόρεια ζουν τα φλώρια, τόσο πιο μεγαλόσωμα και πιο άτονα σε χρωματισμούς είναι, σε σχέση με τα πουλιά που εμφανίζονται νοτιότερα. Είναι γενικά αρκετά πιο ανθεκτικά στο κρύο και στις ασθένειες από άλλα πουλιά της ίδιας οικογένειας.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ευχάριστο, περίτεχνο, και μακρόσυρτο κελάδημά τους, που είναι γεμάτο τρίλιες, γρήγορα σφυρίγματα και τιτιβίσματα που θυμίζει καναρίνι και Δεντροκελάδα, το έχει καταστήσει σαν ένα εύκολο πουλί για εκτροφή.



(Μετά το μελωδικό κελάηδημά τους οι δυο ατσάραντοι ξεδιψούν και ... ψιλοκουβεντιάζουν...)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.